Samfund

Spisning af fisk fra Bagsværd Sø og Lyngby Sø frarådes

De sorte markeringer angiver de to lokaliteter i Mølleåen ved hhv. Lyngby Hovedgade 10-12 og Ørholm Værk hvor Region Hovedstaden har målt PFOS-koncentrationer der overstiger grænseværdien. Vandet på strækningen løber fra Lyngby Sø til Øresund. Foto: Gladsaxe Kommune

Med udgangspunkt i forsigtighedsprincippet har Gladsaxe og Lyngby-Taarbæk kommuner besluttet at sætte skilte op, som fraråder borgerne at spise fisk fra Bagsværd Sø og Lyngby Sø, indtil der er foretaget yderligere målinger.

Det sker efter fund af PFOS i Mølleåen.

Den 11. november modtog Gladsaxe Kommune en orientering fra Lyngby-Taarbæk Kommune om, at Region Hovedstaden havde meddelt, at foreløbige data fra vandprøver viste overskridelser af grænseværdien for stoffet PFOS i Mølleåen. Målingerne, som er foretaget på strækningen mellem Lyngby Sø og Øresund, blev foretaget som led i en igangværende landsdækkende undersøgelse af overfladevand. Regionen kender endnu ikke konsekvenserne af de målte PFOS-værdier i Mølleåen og forventer først at modtage de endelige resultater og vurderinger af prøverne i slutningen af 2021. 

Følger anbefalingerne for Mølleåen

På baggrund af målingerne fra Mølleåen har Fødevarestyrelsen anbefalet, at man indtil videre fraråder at spise fisk fra åen. Og da Furesø, Mølleåen, Lyngby Sø og Bagsværd Sø er en del af samme vandsystem, har Gladsaxe valgt, ud fra et forsigtighedsprincip at anbefale, at man heller ikke spiser fisk fra Bagsværd Sø. Samtidig anbefaler kommunen, ligeledes ud fra et forsigtighedsprincip, at man undlader at lade sin hund drikke vandet.

-Vi valgte for en sikkerheds skyld at følge de samme anbefalinger for Bagsværd Sø, som Fødevarestyrelsen anbefalede i forhold til Mølleåen. Det gjorde vi ud fra et forsigtighedsprincip, selvom vi endnu ikke har taget prøver fra Bagsværd Sø. For ikke at skabe unødig bekymring, undlod vi i første omgang at sætte skilte op og informerede i stedet de fire lystfiskerforeninger i området. Men da vi begynder at modtage spørgsmål fra borgerne og vi ikke kan udelukke, at man også vil finde PFOS i Bagsværd Sø og Lyngby Sø, vælger vi nu sammen med Lyngby-Taarbæk at sætte skilte op rundt om begge de to søer, og da vi også får spørgsmål om hunde, tager vi dem med i samme omgang, siger formand for Miljøudvalget Tom Vang Knudsen. 

Samarbejde om prøvetagning og kildesporing

Furesø, Rudersdal, Lyngby-Taarbæk og Gladsaxe kommuner har nu nedsat en arbejdsgruppe, som blandt andet vil samarbejde om at få taget yderligere prøver i Mølleåsystemet og forsøge at spore mulige kilder til forureningen. Desværre er der lang ventetid på at få taget prøver, og kommunerne kan derfor ikke forvente at få prøver analyseret før efter jul, men gruppen holder indledende møde med en ekstern rådgiver om prøvetagning i uge 49. 

Væsentlig lavere koncentrationer end i Slagelse

Regionerne har ikke tidligere systematisk målt for PFOS, men stoffet er for nyligt blevet aktuelt på baggrund af en sag i Slagelse Kommune, hvor stofferne er fundet i en række borgers blodprøver. Borgerne havde spist kød fra kvæg, som havde græsset på en eng, hvor man målte høje værdier af PFOS i en grøft, hvor en brandskole har sit udløb.

Koncentrationen af PFOS i Mølleåen er målt til mellem 18 og 36 nanogram per liter og overskrider derfor de gældende grænseværdier for åer og vandløb på 0,65 nanogram per liter. Til sammenligning er der målt op til 34.000 nanogram per liter i Slagelse Kommune. 

Fakta om PFOS-forbindelser

PFOS-forbindelser er kræftfremkaldende og mistænkes for at have hormonforstyrrende egenskaber. Stoffet har tidligere været anvendt blandt andet i brandslukningsskum og til overfladebehandling af tæpper, tekstil, læder og pizzabakker. Stofferne er desuden fundet på grunde, der tidligere har huset blandt andet forkromningsindustri, fyld- og lossepladser, træindustri, møbelindustri og renserier er anset som de stærkeste. Stofferne findes derfor i miljøet, og da de er svært nedbrydelige, ophobes de i mennesker og dyr. I de senere år er stoffet gradvist blevet udfaset.

Kommentarer