Tyske ejere flytter Rawbite-produktion til Bagsværd
Da den tyske kiksekoncern Bahlsen opkøbte frugt- og nøddeproducenten Rawbite, var 30 arbejdspladser tæt på at flytte ud af landet. Men med hjælp fra Copenhagen Capacity og Gladsaxe Kommune fandt virksomheden de helt rette lokaler i Bagsværd. Snart er Rawbite klar til at producere på deres nye fabrik med fem tidligere ledige på holdet.
Efter et 2020 med store forandringer i den opkøbte danske frugt- og nøddeproducent Rawbite, er det blevet besluttet, at produktionen ikke skal rykkes ned til de tyske ejere i Bahlsen i Hanover – men til den bæredygtige industrikommune, Gladsaxe.
Sidste år trådte den sidste af de tilbageværende stiftere, Rolf Nolsøe Bau, ud af selskabet, og med den nye direktør Matthias Harlfingers tiltræden blev der sat spot på behovet for et nyt produktionsanlæg.
Oprindeligt skulle fabrikken forblive på Fyn, hvor produktionen har foregået siden 2017, men da det viste sig svært at have produktion og administration på begge sider af Storebælt, blev det i stedet besluttet, at man ville finde én samlet lokation som alternativ til en tysk udflytning.
Bæredygtighed til fælles
Til april flytter Rawbite ind i nye kontorer og fabrik i en ombygget bygning i Bagsværd tæt på Novo Nordisk, og herfra skal eksporten til mere end 30 lande eksekveres af de omkring 30 medarbejdere.
– Det har været vigtigt for os at samle alle Rawbites aktiviteter et sted, og vi er glade for, at det er lykkedes at finde vores nye hovedkvarter, der både indeholder kontor og produktionsfaciliteter og så ovenikøbet i en kommune, der har bæredygtighed som mantra, ligesom vi har, siger direktør Matthias Harlfinger.
Investeringsfremmeorganisationen Copenhagen Capacity har bistået arbejdet med at lave en benchmark analyse af fordelene og ulemperne med hensyn til flytning til Tyskland versus fastholdelse af produktion i Danmark – og efterfølgende at finde danske lokaler til den tyskejede virksomhed i tæt samarbejde med en række hovedstadskommuner. Da Gladsaxes erhvervsudviklingschef, Freja Ludvigsen, så muligheder i tomme produktionslokaler hos BlueHouse i Bagsværd, gik det hurtigt.
– Vi oplever Gladsaxe Kommune som en ualmindelig erhvervsvenlig kommune. Over en uformel kop kaffe med erhvervsudviklingschefen, fik vi mulighed for at fortælle om vores innovative kontorfælleskab, BlueHouse, som danner ramme for både produktion, lager og kontorfaciliteter. Umiddelbart efter mødet blev vi kontaktet af Copenhagen Capacity, som havde en interesseret lejer, Rawbite, som passer perfekt ind i vores miljø, siger Michael Staunæs, projektdirektør i Cobo Invest.
God service fra byggesag
Forudsætningen for at skrive under på lejekontrakten var dog, at kommunen kunne levere en byggesagsbehandling, der gjorde det muligt at have fabrikken klar til 1. april. Og det lykkedes gennem en tæt dialog.
– Vi har været meget glade for den venlige og professionelle service, som vi har modtaget. Lige fra begyndelsen til slutningen af projektet har vi følt os meget velkommen, og dialogen med kommunen har været rigtig god, med et effektivt og godt samarbejde gennem hele forløbet. Vi ser frem til at blive en del af et levende og dynamisk erhvervsliv i Gladsakse Kommune, siger direktør Matthias Harlfinger.
Fastholdelse af de udenlandske investeringer
I Danmark kommer en tredjedel af den samlede danske eksport fra udenlandsk ejede virksomheder, som derfor bidrager væsentligt til skabelsen af arbejdspladser og hele den danske samfundsøkonomi.
Selvom størstedelen af fokus går på at tiltrække nye udenlandske investeringer til Greater Copenhagen, har de i mange år også haft et specielt fokus på at sikre fastholdelse og udvidelse af de udenlandske investeringer, der allerede er kommet til landet – herunder også fastholdelse af de danske virksomheder, der bliver opkøbt af udenlandske virksomheder. Den service kaldes for Aftercare og er en pro-aktiv støtte til de danske datterselskaber, når f.eks. deres udenlandske hovedkontorer udfordrer etableringen i Danmark. Det er Rawbite-sagen et godt eksempel på.
– Fastholdelsen af Rawbite i Danmark betyder, at vi både fastholder gode arbejdspladser og produktion af bæredygtige produkter med et stort eksportpotential. Vi er i Copenhagen Capacity rigtig glade for at kunne være med til at sikre dette resultat i et godt og tæt samarbejde med Gladsaxe Kommune, siger investeringsfremmedirektør Anette Steenberg fra Copenhagen Capacity.
Fem ledige har fået job hos Rawbite
Rawbite har i forbindelse med flytningen fra Fyn måtte afskedige medarbejdere, men har til gengæld fået hjælp af Gladsaxe Jobcenter til at rekruttere det nye hold. Jobcenteret har screenet 150 CV’er fra ledige borgere. Heraf har 16 kandidater været til jobsamtale, og fem er nu ansat i virksomheden: en blandemester og fire produktionsmedarbejdere.
Rawbite har dermed bidraget til at tage et socialt ansvar for at få ledige tilbage på arbejdsmarkedet og på den måde bidraget til den sociale bæredygtighed i Gladsaxe.
Kommentarer